Treenaavatko salilla kävijät?

Olen käynyt jo useita vuosia erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla. Nyt vuodenvaihteen jälkeen olen kuitenkin uskaltautunut epämukavuusalueelleni: olen alkanut käydä salilla.

Kun olen kertonut uudesta harrastuksestani tuttavilleni ja sanonut esimerkiksi meneväni töiden jälkeen salille, olen hieman hämmentynyt omista sanoistani. Tilanteesta on jäänyt outo olo: aivan kuin haluaisin brassailla sillä, että vedän neonväriset lyrextrikoot jalkaan ja suuntaan kuntokeskukselle lähinnä sekoittelemaan minttusuklaanmakuista palkkaria sekä ottamaan selfieitä, vaikka todellisuudessa käyn tekemässä ammattilaisen suunnitteleman ohjelman, jonka jälkeen ei todellakaan tee mieli ottaa itsestään yhtään valokuvaa ennen suihkua. (Palkkaria saatan kyllä juoda.)

Näiden tilanteiden jälkeen olen jäänyt miettimään, mitä merkityksiä tuo monien harrastama salilla käyminen oikeastaan sisältää.

Varmaankin käydä salilla -verbi-ilmauksella viitataan tyypillisesti koko siihen tapahtumaketjuun, joka alkaa salille saapumisesta ja treenivaatteiden vaihtamisesta ja päättyy proteiinijuoman sheikkaukseen ja hiusten föönaukseen. Yksi tämän tapahtumaketjun vaihe on se varsinainen lihaskuntoharjoittelu.

Kuitenkin ainakin minulle herää ilmauksesta ennen muuta vahva mielikuva laitteiden vieressä peilailusta, kavereiden kanssa juttelusta ja selfieiden ottamisesta – eli kaikenlaisesta oheistoiminnasta, jota salilla ehtii tehdä sarjoista palautuessaan ja joka ei varsinaisesti liity itse harjoitukseen.

Ehkä siksi jotkut pitävät salilla kävijöitä pinnallisempina kuin vaikkapa niitä, jotka sanovat menevänsä treenaamaan, vaikka todellisuudessa molempia ilmauksia käyttävät saattaisivat tehdä ihan samanlaisen ohjelman yhtä suurilla painoilla.

Tavallaan kyllä ymmärrän, miksi salilla käyminen saatetaan ymmärtää väärin: verbi-ilmaus ei oikeastaan kerro, mitä ilmauksen käyttäjä salilla tekee. Moni varmastikin tulkitsee ilmauksen lihaskuntotreeniksi – yleistiedon perusteella kun pystyy päättelemään, että kuntosali on tarkoitettu lihaskuntoharjoittelua varten. Periaatteessa salilla käyminen voisi kuitenkin viitata myös mihin tahansa muuhun toimintaan, joka liittyy jollain tavalla etäisesti treenaamiseen ja joka tapahtuu kuntosalikontekstissa.

Mitä jos sanoisinkin ensi kerralla, että en mene tällä kertaa salille vaan käyn vähän nostamassa rautaa? (Oikeasti luulen, että käyn tästedeskin salilla, etten hämmennä itseni lisäksi myös muita.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s